Misschien ga je bijna op vakantie of geniet je thuis van vrije dagen met lekkere BBQ’s en zomer drankjes, gezellige feestjes en dagjes naar het strand. Maar wat nou als je lichaam daar wat minder goed op reageert?
Gelukkig kun je daar wat aan doen. Ik geef je tips hoe je de zomer goed doorkomt met minder last en dat je jezelf tóch niet alles hoeft te ontzeggen.

In de zomer heeft je lichaam en vooral ook je huid het zwaarder te verduren doordat we veel vocht en mineralen verliezen door te zweten, maar ook de zon die op je huid schijnt.
De basis tips weet je wel; goed smeren (liefst een natuurlijke zonnebrandcrème, maar niet direct, muv het gezicht, wacht even een kwartier met smeren, zodat je lichaam vitamine D kan opnemen.
En natuurljk niet op het heetst van de dag in de zon en heel veel water drinken.

Overigens over het water drinken geef ik je graag alvast een tip. Voeg een heel klein beetje Keltisch zeezout (geen gewoon zout!) toe aan je drinkwater, zo maak je van kraanwater mineraalwater. We hebben geleerd dat teveel zout niet goed is, maar te weinig zout is ook zeker niet goed voor je lichaam. Ons hart is het orgaan met het hoogste gehalte aan zout, dit is nodig voor een optimale werking van zenuwimpulsen en spiercontracties (de hart is immers een grote spier).
Weet ook dat in Keltisch zeezout bijna geen natrium in zit, dus ook geen hoge bloeddruk.

Hoeveel zout? Begin met een heel klein beetje (o,5 gram op 500 ml water) en kijk hoe je daar op reageert. Reageren je smaakpapillen eerst heftig? Dan is je behoefte aan zout groot. Na een paar dagen went dit en kun je meer energie ervaren, sneller herstel, minder snel plassen en minder hoofdpijn.

Hoe het werkt? Dit kleine beetje zout zorgt ervoor dat je minder snel uitdroogt omdat het vocht langer in de cellen blijft zitten. Ook krijg je fijne mineralen binnen want die verlies je immers door te zweten.
Hoeveel zout? Zoveel of zo weinig dat het nét niet zout smaakt, een beetje ziltig is goed.
Eet ook veel groenten en fruit, want alle vitaminen helpen je beschermen van binnenuit.

Het flesje het liefst van glas indien mogelijk, want door de hitte kunnen microplastics vrijkomen. Wil je hier meer over weten, ik heb hier al eens een blog over geschreven op mijn website, ook over veel andere onderwerpen zoals collageen en magnesium.

Vocht kun je ook extra binnenkrijgen door het eten van hydraterende voeding, denk aan ananas, meloen, komkommer, tomaatjes, bleekselderij en radijsjes. Zo krijg je extra vitaminen binnen en daarmee vooral antioxidanten om je te beschermen tegen UV-straling (vrije radicalen).
Extra antioxidanten haal je uit antioxidant-rijke voeding zoals groente en fruit, liefst fel en diepgekleurd. Zo zul je minder snel verbranden, omdat je van binnenuit beschermd.

Meestal eet je op vakantie net even wat minder goed dan thuis, daarom kan het ook handig zijn om nog meer van binnenuit nog meer te ondersteunen met supplementen, denk aan:

Collageen
Voor de huid super fijn, want het maakt de huid rustig, vol en elastisch. Ook je haar en nagels groeien er beter door en de wallen onder je ogen lijken minder diep. Best prettig!
Dit is mijn favoriet; Collageen Solugel poeder.

Magnesium
Juist omdat je dus al mineralen verliest door te zweten heb je snel een tekort aan magnesium. Er zijn meerdere magnesium soorten die geschikt kunnen zijn, kijk wat bij je past of wanneer je niet goed weet welke, kies dan voor de magnesium 200 complex van Vitakruid, hier zit een beetje van alles in met extra B6 voor een betere opname.

Vitamine C
De zon doet heel veel voor je, ze geeft je natuurlijk vitamine D, wat ook weer goed is voor huid, darmen, weerstand en immuunsysteem, maar de zon kan onze huid ook beschadigen.
Vitamine C bevat onwijs veel antioxidanten en deze zijn in staat om vrije radicalen weg te vangen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. Zoals een huid die veel zon heeft gehad, oftewel oxidatieve schade. En vergis je niet, ook al verbrand je niet, toch moet de huid veel moeite doen om weer goed te herstellen, zeker wanneer je op vakantie en elke dag veel zon krijgt, terwijl je de rest van het jaar op kantoor zit.
Tip voor volgend jaar, probeer al in de lente zoveel mogelijk buiten te komen om alvast pigment op te bouwen, zo zul je later minder snel verbranden.
Ook fijn is dat vitamine C ondersteunt bij histaminereacties op voeding.

Multivitamine
Natuurlijk altijd een goed idee, want dan heb je de hele basis in een potje! Juist omdat je op vakantie wat minder gezond eet dan thuis en dan hebben we het nog niet eens over de wijntjes die je lever moet afbreken. Vitamine B12 uit de multi helpt hier heel fijn bij.
Tip; ben je niet in je eentje op vakantie, kies dan voor een algemene multi, ipv de Vrouw of Man variant, wel net zo handig, want zo hoef je maar 1 potje op vakantie mee te nemen. Kies dan wel voor de Dag & Nacht variant van Vitakruid, zodat je overdag lekker energie ervaart en in de nacht goed slaapt.

Glutazyme
Lekker uit eten op vakantie, maar erna last van een opgeblazen, bolle of zelfs pijnlijke buik? Dan kan het zijn dat je lichaam moeite heeft om het eten te verteren. Glutazyme kan dan helpen om de spijsvertering te ondersteunen.
Het bevat maar liefst 6 soorten enzymen die helpen met de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook bevat het een probiotica om de goede bacteriën in de darmen aan te vullen voor een goede en gezonde darmflora. Zorgt voor een goede ontlasting, een fijne vertering zonder een zwaar gevoel of een opgeblazen buik.

Wens je een mooie zomer!

Groetjes Marlon