Wat hebben deze twee met elkaar te maken zul je je misschien wel afvragen? Nou, beste veel. Want ongemerkt krijgen we plastic in ons lichaam zònder dat we dat weten.
Hele kleine plastic deeltjes, ook wel microplastics, xenoplastics of nanoplastics genoemd.

Televisieprogramma Radar en de Keuringsdienst Van Waarde hebben hier onlangs veel aandacht aan gegeven omdat aangetoond is dat het daadwerkelijk een hormoonverstorende werking heeft.
Deze microplastics zijn bijna niet terug te vinden op de ingrediëntenlijsten. Fabrikanten voegen het bijvoorbeeld toe aan je scrub of peeling en aan cosmeticaproducten om iets vloeibaar of smeerbaar te maken.

En het richt nog meer schade aan, want microplastics komen via het doucheputje uiteindelijk in de zee terecht, waar de vissen het opeten en jij daarna weer binnen krijgt door het visje op je bord. Best een dingetje dus!
De Plastic Soup Foundation maakt zich hier sterk voor en heeft een app gemaakt die Beat The Microbead heet, zo kun jij bijvoorbeeld je cosmetica scannen en wat je hier zelf aan zou kunnen doen.

Maar waarom is het nou hormoonverstorend? Veel plastic bevat BPA, dit zijn weekmakers die ze toevoegen hard plastic om het buigbaar te maken, denk aan een waterflesjes of wegwerp bekertjes.
BPA is een xeno hormoon. Xeno hormonen zijn nep hormonen en hebben een sterke oestrogeenachtige werking waardoor ze hormoonverstorend werken.
Onderzoek laat namelijk zien dat vrouwen met PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) en oestrogeendominantie verhoogde waarden BPA in hun bloed hebben, evenals een verhoogde waarde van mannelijke hormonen. Dus ja, het haalt de hormonen flink uit balans.

De lever, ons fijne en super belangrijke detox- en reinigingsorgaan, moet dit allemaal afbreken, maar die heeft het soms best zwaar naast het afbreken van lichaamseigen stoffen zoals hormonen, maar ook suikers, vetten, medicatie, alcohol, E-nummers, etc.

Wat kun je doen om microplastics te vermijden?
– Niet drinken uit plastic flessen, maar kies voor herbruikbare BPA-vrije flessen.
– Geen koffie of thee uit plastic bekertjes, kies liever wanneer dit mogelijk is voor karton, of een duurzaam herbruikbaar materiaal of neem je eigen beker van huis mee. Zo krijg je bij Starbucks korting op je koffie als je je eigen beker meeneemt.
– Neem je boterham mee in een rvs-, bamboe-, glas-, of BPA-vrij trommeltje.
– Verwarm je eten niet in plastic bakjes, de warmte laat de stoffen nog eerder vrijkomen in het eten, kies liever voor glas.
– Kies je voedingsmiddelen vers, of uit een glazen pot ipv blik. Binnenin het blik zit een kunststof laagje die het blik moet beschermen tegen roesten, goed bedacht maar helaas laten hiervan kleine deeltjes los in de inhoud van het blik.
– Sommige theemerken bevatten plastic om de zakjes te sealen, zo gaan ze minder snel kapot. De merken van oa Clipper en Pukka bevatten deze microplastics niet.
– Kassabonnen zijn gemaakt van thermisch papier en bevatten veel BPA, het ligt los op de bon en komt zo makkelijk op je handen terecht. Was je handen of neem de bon niet aan als dat kan, ook beter voor het milieu want de bonnen zijn niet recyclebaar.
– Kies voor natuurlijke verzorgings- en cosmeticaproducten zoals Annemarie Börlind, Dr. Hauschka, Werfzeep, Loveli, Weleda en WeLove.