Oftewel Polycysteus Ovarium Syndroom, dan groeien er vochtblaasjes (cysten) op de eierstokken.
In de eerste helft van de menstruatiecyclus ontwikkelen zich enkele ei-blaasjes (follikels) in de eierstokken en waarvan er normaliter één knapt, dit noemen we de eisprong (ovulatie).
Bij PCOS worden meerdere follikels gevormd, maar deze groeien en knappen niet goed waardoor de eisprong uitblijft. Hierdoor is er minder vaak of soms geen menstruatie, wat een effect heeft op de vruchtbaarheid. Langere tijd niet menstrueren en/of minder vaak dan 8x per jaar menstrueren en niet zwanger kunnen worden kan duiden op PCOS, 5-10% van de vrouwen heeft last van PCOS.

Teveel oestrogeen
Bij PCOS is er meestal sprake van een teveel aan oestrogeen. Bij oestrogeendominantie zien we een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron. Er is dan, in verhouding, te veel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron.
Vanuit de reguliere geneeskunde is de anticonceptiepil het antwoord, echter is dit een symptoom bestrijdende oplossing, want je kunt hier zelf ook veel aan doen. Lees er meer over in mijn blog over dit onderwerp op mijn website.

Denk aan voeding/afvallen, vermijden van hormoonverstorende stoffen zoals xeno-oestrogenen (oa weekmakers in plastic, zoals plastic wegwerpflesjes van bijvoorbeeld water of frisdranken, maar ook sommige theebuiltjes. Zie het document Health Hacks voor meer informatie), vermijden van fyto-oestrogenen (o.a. soja), verminderen van stress, sporten, toepassen van veel koolsoorten in je maaltijden (niet alleen bij diner maar ook bij je lunch bv door een smoothie, zoals boerenkool en broccoli), het minderen van koffie; het enzym dat nodig is om koffie af te breken heb je ook nodig om oestrogeen af te breken.

Verhoogd testosteron
Soms zien we ook een verhoogd testosterongehalte. Testosteron is een hormoon dat mannelijke eigenschappen versterkt en wordt in de eierstokken en bijnieren gemaakt.
Je kunt je testosteron niveau verlagen door het minderen van soja(producten), niet-biologisch vlees, transvetten (in veel kant-en-klaar producten) en alcohol.

Insulineresistentie
Ook zien we bij PCOS een insulineresistentie, door verhoogde insulinewaarden is er een verminderde gevoeligheid van de insulinereceptoren, waardoor bloedsuikerpieken en er blijft meer vet in de cel aanwezig.
Ook is het de voorloper van diabetes type 2 (te veel suiker eten is de belangrijkste oorzaak van PCOS). Klinkt zwaar he?
Maar weet ook dat het zeker níét altijd alleen maar voorkomt bij overgewicht of een slecht eetpatroon. Heel vaak is stress de boosdoener.

Want stress en de bijnieren zijn betrokken bij elkaar, stress heeft altijd voorrang op de andere hormoonsystemen. Ook bij geslachtshormonen, dan krijgen ze minder prioriteit wat resulteert in een hormonale disbalans.

Hormoonverstorende stoffen
Hormoonverstorende stoffen of toxines werken zeker ook niet mee. De lever moet het allemaal afbreken en als je simpelweg te veel binnenkrijgt, raakt de lever overbelast en kan het de lichaamseigen hormonen niet meer afbreken. Denk ook aan medicijnen en dan ook aan de pil…
In mijn eerdere blog ‘Hormonen en microplastics’ kun je nog meer hierover lezen.

Zelf doen?
Wat kun je doen naast een gezond eetpatroon met voldoende water drinken, goed slapen, hormoonverstorende stoffen vermijden en stressreductie?
Het supplement Femme kan helpen om de vrouwelijke hormonen meer in balans te krijgen, zo helpt saffraan bij emoties in balans, maca bij energie en stress, shatavari bij de menstruatiecyclus en vitex agnus cactus bij de hormoonhuishouding.

Uiteraard is dit onderwerp veel te groot om nu volledig te vertellen, wil je er meer informatie over en kijken of er factoren zoals een oestrogeendominantie of insulineresistentie bij jou spelen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.