Blog

Acne

Acne

 

Acne (vulgaris) is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne komt op door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Meestal ontstaat de huidaandoening in de puberteit door de hormonale veranderingen, maar soms verdwijnt het niet na de pubertijd.

Een teveel aan talgproductie kan ervoor zorgen dat het talg niet gelijkmatig kan worden opgeruimd. Door ophoping in de huidporie raakt deze verstopt en door een ontsteking ontstaat een puistje. Acne kenmerkt zich door de aanwezigheid van mee-eters, puistjes en rode pukkels.

 

Leefstijl kan een oorzaak zijn voor acne, maar ook voedselovergevoeligheden of intoleranties, zoals bij suiker, zuivel, tarwe en gluten.

 

Ontstekingen kunnen ook ontstaan onder invloed staan van hormonen, zoals tijdens de maandelijkse cyclus.

Ook zien we een hogere talgproductie bij insulineresistentie (of bij hoge suiker innames), want een verhoogde insulineproductie kan zorgen voor stijging van testosteron en daarmee een hogere talgproductie wat acne kan verergeren. PCOS zien we ook vaak hierbij.

 

Maar ook chronische stress, wat weer kan leiden tot bijnieruitputting en een lekkende darm kan klachten verergeren.

 

Regulier worden er medicijnen voorgeschreven zoals de pil, antibioticakuren en crèmes. Maar misschien wil jij het liever op een natuurlijke manier aanpakken. Allereerst is de leefstijl belangrijk; wát je eet, of je genoeg water drinkt en is je slaap van goede kwaliteit? Het doel is om je immuunsysteem te versterken wat de ontstekingsactiviteit kan verlagen. Gelukkig kun je zelf ook veel doen.

 

Vitamine C

Je kunt het lichaam extra ondersteunen door het toevoegen van antioxidanten zoals in de Gebufferde vitamine C van Vitakruid. Deze bevat naast vitamine C ook mangaan, zink, koper en de krachtige antioxidanten OPC, quercitine en glutathion. Deze spelen een grote rol in het immuunsysteem en hormonale systeem.

Als je deze variant inzet voor acne dan mag je deze krachtpatser 3x per dag innemen om zo 21 mg zink binnen te krijgen om de acne te bestrijden).

 

Omega 3

Ook kun je omega 3 visolie inzetten vanwege de ontstekingsremmende werking om bacteriën uit de huid te verwijderen en je hormonen worden zo beter gereguleerd.

Bijna iedereen heeft een tekort aan omega-3 en een overschot aan omega-6. Omega 6 zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie en katoenzaadolie. Dit zit in bijna alle kant- en klaar producten zoals koeken, snoep, chips, sauzen en soepen.

Omega-3 zit o.a. in noten, zeewier, vette vis en zaden.

 

Omega-3 is dus ontstekingsremmend in tegenstelling tot omega-6 die ontstekingsbevorderend werkt en dat is wel het laatste wat je wilt!

Er zijn verschillende soorten visolie te koop, DM mij gerust als je meer informatie wilt over welke er goed bij jou past.

 

 

Kussensloop van zijde

Een super zacht kussensloop dat is ontworpen om je huid te herstellen. Gemaakt van de hoogste kwaliteit moerbei zijde om je de beste nachtrust te bezorgen.
Bewerkt met zilverionen technologie om bacteriën te elimineren en onzuiverheden tegen te gaan.

Wat het nog meer kan doen?
– Vermindert acné & onzuiverheden
– Balanceert natuurlijke oliën
– Versterkt skincare producten
– Voorkomt fijne lijntjes en rimpels

 

Je kunt het nu uitproberen met de kortingscode marlon10 op https://doreandrose.com/nl

 

 

 

 

 

Chocolate peanut cups

R E C E P T

Simpel om te maken en wáánzinnig lekker en altijd een succes!
Ze lijken op de Reese peanut butter cups, maar dan net even met heel wat minder suikers en e-nummers.

In dit recept kies ik voor zo puur mogelijke chocolade, 82-85% of hoger, dat is natuurlijk wat bitter en daarom zijn de dadels in dit recept ook zo lekker erbij, want die heffen dat een beetje op en maken de vulling lekker smeuïg.
Hou je van chocolade met zeezout? Voeg dan een flinke snuf zout toe, dan krijg je ook dit lekkere effect.

Fijne tip; gebruik siliconen muffin cups, dat werkt namelijk makkelijker om ze er weer uit te krijgen en uiteraard herbruikbaar dus beter voor het milieu.

Wat heb je nodig voor 16 stuks (je kunt ze ook invriezen):
– 400 gram extra pure chocolade, het liefst ongezoet
– 200 gram ongebrande noten naar keuze of pinda’s
– 4 verse dadels
– 1,5 el kokosolie
– snuf zeezout

Hoe maak je ze?
1. Smelt de chocolade au bain marie.
2. Rooster de ongebrande noten in een droge koekenpan.
3. Lepel vervolgens een halve tot hele eetlepel gesmolten chocolade in de cups en laat ze stollen in de koelkast.
4. Maal de noten of pinda’s, de dadels, de kokosolie en het zout in een keukenmachine tot een soort kruimelige pindakaas.
5. Maak er platte schijfjes van en leg deze in de cups met de chocolade bodem.
6. Verdeel nu de overige chocolade eroverheen en zet minimaal een uur in de koelkast, hierna kun je de siliconen vormpjes makkelijk verwijderen.

Benieuwd of jij ze ook zo moeilijk kunt weerstaan… 🙂

Geniet!

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Vaak wordt een hoofdpijn veroorzaakt door een disbalans ergens in het lichaam.

Zo kwam Danielle bij mij met klachten waarvan de meeste al in haar jeugd en puberteit waren ontstaan, zoals vermoeidheid, weinig energie, werd niet uitgerust wakker, maar de hoofdklacht was meerdere keren per maand hoofdpijn.

Uit de EMBtest bleek een flink omega 3. Vaak zien we een relatie tussen hersenen en een tekort aan omega 3. De hersenen bestaan voor ruim 70% uit vetzuren en om hersenen optimaal te laten functioneren is het belangrijk dat we genoeg omega 3 binnenkrijgen.

We kunnen het niet zelf aanmaken, maar wel uit voeding halen, daarvoor moet je dan wel minimaal 2x per week vette vis eten, denk aan haring, makreel, zalm en sardientjes. Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat het nog meer mag zijn…. En vaak halen we die 2x per week al niet eens.

 

‘Wist je dat gemiddeld 9 van de 10 mensen een omega 3 te kort hebben?’

 

Daarom kan het fijn zijn om extra omega 3 tot je te nemen. Hier zijn veel supplementen voor op de markt en welke moet je dan kiezen? Wil je optimaal resultaat dan is het belangrijk om een hoog gedoseerde en een zuivere omega 3 te kiezen zodat je echt waar voor je geld krijgt. Zo zit er bijvoorbeeld al verschil in welk deel van de vis wordt gebruikt, in de ogen zit een hogere concentratie dan in het vlees van de vis.

Omega 3 gaat over gezondheid op celniveau en aangezien wij van boven tot onder bestaan uit cellen, van je organen tot je botten en je huid, is het van groot belang dat deze cellen zo optimaal mogelijk gezond zijn. Want wanneer de cel gezond is, kan deze ook zorgen voor een gezond lichaam.

De omega 3 vetzuren uit vis en microalgen zijn belangrijke bouwstenen voor onze hersenen en celmembranen en ze zijn nodig om ontstekingen te kunnen remmen. Welvaartsziekten, waar omega 3 te kort een belangrijke reden is, blijken allemaal in de basis voort te komen uit sluimerende ontstekingen die het lichaam niet opgelost krijgt.

Daarnaast is omega 3 vetzuren onmisbaar voor een goede hersenfunctie. Denk daarbij ook aan aandoeningen zoals (postnatale) depressies, geheugenverlies, autisme, concentratievermindering, ADHD en ADD zijn omega 3 vetzuren effectief gebleken in de behandeling. In de zwangerschap is het ook belangrijk voor de opbouw van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby.

Bij Danielle is haar hoofdpijn inmiddels helemaal verdwenen. Hiervoor heeft ze omega 3 ingezet, maar ook haar leefstijl aangepast, zoals het minderen van voeding die minder geschikt voor haar is.

 

Een omega 3 kun je altijd veilig inzetten, wil je zeker weten welke variant je nodig hebt en/of ervaar je ook klachten? Dan kan het zinvol zijn om eerst een EMBtest te doen om precies te zijn wat er voor jou nodig is.

Twijfel je nog, stuur me dan een berichtje dan bellen we met elkaar zodat ik je meer kan uitleggen.

 

Wil je meer weten over een kwalitatief hoge omega 3? Dan is dit korte filmpje de moeite van het kijken waard: https://tv.eqology.com/pure-arctic-oil-nl

 

 

 

Ben jij summer ready?

Misschien ga je bijna op vakantie of geniet je thuis van vrije dagen met lekkere BBQ’s en zomer drankjes, gezellige feestjes en dagjes naar het strand. Maar wat nou als je lichaam daar wat minder goed op reageert?
Gelukkig kun je daar wat aan doen. Ik geef je tips hoe je de zomer goed doorkomt met minder last en dat je jezelf tóch niet alles hoeft te ontzeggen.

In de zomer heeft je lichaam en vooral ook je huid het zwaarder te verduren doordat we veel vocht en mineralen verliezen door te zweten, maar ook de zon die op je huid schijnt.
De basis tips weet je wel; goed smeren (liefst een natuurlijke zonnebrandcrème, maar niet direct, muv het gezicht, wacht even een kwartier met smeren, zodat je lichaam vitamine D kan opnemen.
En natuurljk niet op het heetst van de dag in de zon en heel veel water drinken.

Overigens over het water drinken geef ik je graag alvast een tip. Voeg een heel klein beetje Keltisch zeezout (geen gewoon zout!) toe aan je drinkwater, zo maak je van kraanwater mineraalwater. We hebben geleerd dat teveel zout niet goed is, maar te weinig zout is ook zeker niet goed voor je lichaam. Ons hart is het orgaan met het hoogste gehalte aan zout, dit is nodig voor een optimale werking van zenuwimpulsen en spiercontracties (de hart is immers een grote spier).
Weet ook dat in Keltisch zeezout bijna geen natrium in zit, dus ook geen hoge bloeddruk.

Hoeveel zout? Begin met een heel klein beetje (o,5 gram op 500 ml water) en kijk hoe je daar op reageert. Reageren je smaakpapillen eerst heftig? Dan is je behoefte aan zout groot. Na een paar dagen went dit en kun je meer energie ervaren, sneller herstel, minder snel plassen en minder hoofdpijn.

Hoe het werkt? Dit kleine beetje zout zorgt ervoor dat je minder snel uitdroogt omdat het vocht langer in de cellen blijft zitten. Ook krijg je fijne mineralen binnen want die verlies je immers door te zweten.
Hoeveel zout? Zoveel of zo weinig dat het nét niet zout smaakt, een beetje ziltig is goed.
Eet ook veel groenten en fruit, want alle vitaminen helpen je beschermen van binnenuit.

Het flesje het liefst van glas indien mogelijk, want door de hitte kunnen microplastics vrijkomen. Wil je hier meer over weten, ik heb hier al eens een blog over geschreven op mijn website, ook over veel andere onderwerpen zoals collageen en magnesium.

Vocht kun je ook extra binnenkrijgen door het eten van hydraterende voeding, denk aan ananas, meloen, komkommer, tomaatjes, bleekselderij en radijsjes. Zo krijg je extra vitaminen binnen en daarmee vooral antioxidanten om je te beschermen tegen UV-straling (vrije radicalen).
Extra antioxidanten haal je uit antioxidant-rijke voeding zoals groente en fruit, liefst fel en diepgekleurd. Zo zul je minder snel verbranden, omdat je van binnenuit beschermd.

Meestal eet je op vakantie net even wat minder goed dan thuis, daarom kan het ook handig zijn om nog meer van binnenuit nog meer te ondersteunen met supplementen, denk aan:

Collageen
Voor de huid super fijn, want het maakt de huid rustig, vol en elastisch. Ook je haar en nagels groeien er beter door en de wallen onder je ogen lijken minder diep. Best prettig!
Dit is mijn favoriet; Collageen Solugel poeder.

Magnesium
Juist omdat je dus al mineralen verliest door te zweten heb je snel een tekort aan magnesium. Er zijn meerdere magnesium soorten die geschikt kunnen zijn, kijk wat bij je past of wanneer je niet goed weet welke, kies dan voor de magnesium 200 complex van Vitakruid, hier zit een beetje van alles in met extra B6 voor een betere opname.

Vitamine C
De zon doet heel veel voor je, ze geeft je natuurlijk vitamine D, wat ook weer goed is voor huid, darmen, weerstand en immuunsysteem, maar de zon kan onze huid ook beschadigen.
Vitamine C bevat onwijs veel antioxidanten en deze zijn in staat om vrije radicalen weg te vangen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. Zoals een huid die veel zon heeft gehad, oftewel oxidatieve schade. En vergis je niet, ook al verbrand je niet, toch moet de huid veel moeite doen om weer goed te herstellen, zeker wanneer je op vakantie en elke dag veel zon krijgt, terwijl je de rest van het jaar op kantoor zit.
Tip voor volgend jaar, probeer al in de lente zoveel mogelijk buiten te komen om alvast pigment op te bouwen, zo zul je later minder snel verbranden.
Ook fijn is dat vitamine C ondersteunt bij histaminereacties op voeding.

Multivitamine
Natuurlijk altijd een goed idee, want dan heb je de hele basis in een potje! Juist omdat je op vakantie wat minder gezond eet dan thuis en dan hebben we het nog niet eens over de wijntjes die je lever moet afbreken. Vitamine B12 uit de multi helpt hier heel fijn bij.
Tip; ben je niet in je eentje op vakantie, kies dan voor een algemene multi, ipv de Vrouw of Man variant, wel net zo handig, want zo hoef je maar 1 potje op vakantie mee te nemen. Kies dan wel voor de Dag & Nacht variant van Vitakruid, zodat je overdag lekker energie ervaart en in de nacht goed slaapt.

Glutazyme
Lekker uit eten op vakantie, maar erna last van een opgeblazen, bolle of zelfs pijnlijke buik? Dan kan het zijn dat je lichaam moeite heeft om het eten te verteren. Glutazyme kan dan helpen om de spijsvertering te ondersteunen.
Het bevat maar liefst 6 soorten enzymen die helpen met de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook bevat het een probiotica om de goede bacteriën in de darmen aan te vullen voor een goede en gezonde darmflora. Zorgt voor een goede ontlasting, een fijne vertering zonder een zwaar gevoel of een opgeblazen buik.

Wens je een mooie zomer!

Groetjes Marlon

Magnesium

Waarom hoor je zoveel mensen over magnesium? Waarom is nou juist dit mineraal zo belangrijk?
Dat komt omdat heel veel mensen een tekort hebben door met name stress en toxische belasting, denk aan microplastics, luchtvervuiling, E-nummers, bestrijdingsmiddelen etc.
Ongeveer de helft van alle magnesium in het lichaam wordt gevonden in de cellen van weefsels en organen. De andere helft bevindt zich samen met calcium en fosfor in de botten.
Slechts 1% zit in het bloed en dat is nou net de reden waardoor vaak een magnesiumtekort niet wordt opgemerkt in (reguliere) bloedtesten.
En als je weet dat magnesium in meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam betrokken is, dan heb je meteen je antwoord op waarom je het zo nodig hebt en waarom zoveel mensen er een tekort aan hebben.

Enkele van deze taken zijn:
– Normale spier- en zenuwfunctie onderhouden
– Het hartritme stabiel houden
– Een gezond immuunsysteem ondersteunen
– Botten sterk houden
– Reguleren van bloedsuikerspiegel
– Het energiemetabolisme en de eiwitsynthese ondersteunen

Tekort?
Vanwege de grote betrokkenheid bij zoveel processen is de lijst met symptomen dan ook heel erg groot, denk aan slaapproblemen, hoofdpijn en migraine, zenuwachtigheid, verwarring, te snelle hartslag, spierkrampen, prikkelbaarheid, depressie, neerslachtigheid en stemmingswisselingen.

Waar zit magnesium in?
Magnesium zit van nature in groentesoorten zoals broccoli, spinazie en bieslook, maar ook in diverse zaden zoals sesamzaadjes, pompoenpitten en noten zoals paranoten, amandelen en pijnboompitten. Ook bevat cacao magnesium.

Opneembaarheid
Er zijn veel soorten die te verdelen zijn in goed opneembare vormen en minder goed opneembare vormen:

Hoge biologische beschikbaarheid (goed opneembaar)
– Magnesium malaat
– Magnesium tauraat
– Magnesium bisglycinaat
– Magnesium citraat
– Magnesium gluconaat
– Magnesium lactaat

Lage biologische beschikbaarheid (minder goed opneembaar)
– Magnesium oxide
– Magnesium chloride
– Magnesium hydroxide
– Magnesium sulfaat

Magnesium soorten, welke is waarvoor geschikt?
Er zijn dus veel magnesium soorten te koop, maar welke zet je nou waarvoor in? Want elke vorm heeft een ander doel. De magnesium in alle verbindingen is hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden verschilt, bijvoorbeeld magnesium malaat.
Ook is het zo dat magnesium uit een supplement beter opneembaar dan magnesium uit voedingsmiddelen, dat komt omdat magnesium in voeding gebonden is aan allerlei stoffen waardoor onze spijsvertering flink veel moeite moet doen om magnesium op te nemen.

Malaat
Energie, spierontspanning, restless leggs, slaap, geestelijk welzijn, gezonde nagels, spijsvertering, immuunsysteem, stress en vermoeidheid.

Tauraat
Gemoedstoestand, geheugen, concentratie, leerprestatie, menstruatieklachten, hoofdpijn en migraine, hormonen, slapen, hart(ritme), spier- en zenuwwerking, ogen, bloeddruk, cholesterol, immuunsysteem, stress en vermoeidheid.

Bisglycinaat
Slapen (geeft hersenrust), geheugen, concentratie, leerprestaties, geestelijke balans, mentale rust en hersenrust, herstellen na groei, inspanning of operaties.

Citraat
Werkt vooral goed voor de spieren, geeft spierontspanning en meer energie.

Weet je alsnog niet welke?
Dan is wellicht de Magnesium 200 Complex van Vitakruid wat voor je. Hier zit namelijk meerdere soorten magnesium in, zoals malaat, tauraat, bisglycinaat en ook citraat (goed voor spierfunctie) in plus nog vitamine B6 (in de goed opneembare vorm) in, deze zorgt voor een verbeterde opname van de magnesium soorten.

Of kom voor een bloedtest, dan weet je precies welke voor jou de beste variant is!

In de zomer is dit ook een heel fijn product. Klotsende oksels, liters water drinken en je korte broek weer uit de mottenballen bij zomers temperaturen. Maar waarom is magnesium nu precies zo belangrijk in dit – voor Nederlandse begrippen – tropische klimaat?
Door te zweten doet je lichaam z’n uiterste best om de temperatuur te reguleren en constant te houden. Hierbij verlies je vocht en allerlei mineralen. Zo ook het bijzondere element magnesium, deze stof is namelijk goed voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen en de leerprestatie. Maar naast het mentale helpt het mineraal ook bij vermoeidheid en de spierwerking.

Dus voor een eerstvolgende stranddag? Handdoek, zonnebrand, zwembroek, zonnebril, flesje water en uiteraard magnesium mee!

Met kortingscode marlon10 kun je supplementen bestellen met korting, scheelt toch weer! 🙂

Hooikoorts!

Járen was ik hier zoet mee, soms al vanaf februari en dan tot en met oktober. Zo vaak niezen en dan nog de waterige kriebelogen, kriebel in de neus en dan nog die vermoeidheid.
Want alles aan de hooikoorts is vermoeiend!
Na een dag heb je vaak geen energie meer over en wil je alleen nog maar douchen en slapen.
Dit was dan ook de start van mijn zoektocht, want ik het ziekenhuis kwam ik niet verder en ik wilde mij daar niet bij neerleggen en dat is maar goed ook! Want ik ben er inmiddels al een paar jaar vanaf en dat gun ik jou ook.

Maar hoe zul je je vragen, want je hebt vast al van alles geprobeerd. Wellicht zit er tussen mijn tips toch nog iets wat je nog niet geprobeerd hebt en het zal maar net dát zijn wat helpt of verlicht.

Wat is hooikoorts nou eigenlijk? Bij hooikoorts, of allergische rinitis, ontstaat er een allergische reactie doordat je immuunsysteem reageert op ‘de vijand’, in dit geval pollen, oftewel allergenen.
Fijn dat je immuunsysteem zo goed werkt, maar dit hoeft niet, want een polletje is geen echte vijand.
Je lichaam staat ineens ‘aan’ doordat je immuunsysteem histamine laat aanmaken. Je slijmvliezen van je ogen en neus worden actief, gaan opzwellen en ze produceren extra slijm.
Nu zit histamine ook van nature in voeding. En daarmee maken we het onszelf, zonder dat we dat weten, éxtra lastig. Want histamine uit voeding kan de hooikoorts verergeren, want er is immers nog meer histamine, dus je systeem gaat nog meer áán.

Eén opgerakeld cliché, maar echt belangrijk is; stress. Want met stress gaat je immuunsysteem ook weer ‘aan’ en ook dit kost weer energie. Het is vaak heel moeilijk om stressreductie toe te passen, maar erg belangrijk voor de hooikoorts. Uiteraard niet alleen voor hooikoorts, voor alles, je hele systeem! Wat ontspant jou nou écht? Ga daarvoor!
Ook wil een blokje om na het eten goed werken, al is het maar 10 minuten, je lijf gaat in de ontspanning en het werkt meteen als een massage voor je darmen. Strand dichtbij? Daar waaien de pollen letterlijk van je af!
Ook het gebruik van antibiotica wil nog weleens nadelig werken voor hooikoorts en sommige medicijnen doen dit ook.

Om histamine af te breken heeft je lichaam het enzym DAO nodig, maar helaas hebben we dit stofje soms niet genoeg of helemaal niet. Sommige testen, zoals de EMB-test kan jouw histamine belasting meten.

Wat kun je doen?
| Zorg voor voldoende vitamine C, uit fruit of uit supplementen, want C remt de productie van histamine.
| En zet af en toe een kuurtje Ribes Nigrum in, dit is een sterke antioxidant door oa de toegevoegde vitamine C, waardoor je lever en je lymfe beter kunnen ontgiften en je immuunsysteem krijgt een boost.
| Zorg voor voldoende vetten en dan je omega-3, deze heeft een ontstekingsremmende werking.
| Voeg bijenpollen toe aan je maaltijd, er zit quercitine (zit ook oa in appel en broccoli) in, een natuurlijke histamine remmer.
| Geef je lichaam genoeg magnesium, dit mineraal is zo belangrijk, alleen al omdat het betrokken is in meer dan 300 processen in het lichaam, maar ook in de afbraak van histamine. Vitakruid heeft een fijne met B6 erin, de Magnesium 200 Complex (gebruik code marlon10 voor korting op www.vitakruid.nl, ook voor andere supplementen.)
| Gebruik een zonnebril, dit geeft je ogen wat meer rust.
| Was je haar voor het slapen gaan, maar gebruik geen sterk geurende producten. koud afdouchen is goed voor histamine afbraak.
| Zoek uit voor welke stoffen je gevoelig bent, ben je bijvoorbeeld gevoelig voor de pollen van berken, dan kun je proberen om deze bomen tijdelijk wat meer vermijden.
| Maai het gras niet zelf 🙂
| deuren en ramen zo veel mogelijk gesloten of plaats pollen-horren. Een luchtreiniger kan ook erg fijn zijn.
| Buiten gesport? Trek dan ook buiten je kleding uit om zo binnen zo min mogelijk pollen binnen te krijgen.
| Vermijd prikkende stoffen zoals haarlak, parfum, sigarettenrook, verf, chloor en ammoniak. Zelfs sterk geurende bloemen of planten kunnen soms ook een nieuwe niesaanval veroorzaken.
| Veel last van je ogen? Wrijf dan niet, hiermee maak je het erger maar leg er een nat en koud washandje op.
| Verbeter je darmflora en verbeter daarmee je immuunsysteem. Optimaliseer je darmen door het minder te belasten met tarwe (is agressief voor darmen) en zuivel van de koe. Wil je helemaal lief zijn voor je darmen ondersteun ze dan een paar keer per jaar met een probioticakuurtje. De Symflora Basis van Vitakruid is top, dan heb je meteen een prebiotica én een probiotica.
| Kies vooral voor zoveel mogelijk verse producten.
| Verminderen van histamine rijke voeding; hoe ouder, hoe histaminerijker. Denk aan:
– Gefermenteerde producten, zoals yoghurt, zuurkool, augurken, olijven, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten, zoals ketjap en sojasaus. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
– Kaas, oude kaas en vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
– Vis. Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is nog eens extra rijk aan histamine.
– Kruiden en specerijen. Pittige kruiden, vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
– Groenten en fruit. Meeste histamine zit in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
– Vlees. Varkens- en lamsvlees, wild.
– Alcohol. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
– Fastfood.
– Suikerrijke producten zoals chocolade en drop.

Je hoeft echt niet alles te laten staan, maar kies niet te veel histaminerijke producten uit op dezelfde dag.

Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die het juist tégen gaan, denk aan:
– Verse vlees- en visproducten
– Eieren
– Zaden
– Fruit zoals watermeloen, appel, granaatappel, rabarber, mango en gember.
– Groenten zoals sla, komkommer, paprika, uien, knoflook, selderij, bloemkool, broccoli en wortels zijn
– Gedroogde peulvruchten
– Plantaardige melk ipv melk van de koe, zoals amandelmelk
– Olie ipv boter, zoals olijfolie, kokosolie
– Brandnetelthee (dit is zuivert het bloed)
– En veeeel water drinken!

Hooikoorts kan echt je leven flink verstoren en dat je graag antihistaminica inneemt is bijna logisch. Maar weet dat dit ook weer erg belastend kan zijn voor je hele systeem. Leefstijlaanpassingen kunnen vaak al enorm helpen. Benieuwd of ze voor jou ook zo goed werken 

PCOS

Oftewel Polycysteus Ovarium Syndroom, dan groeien er vochtblaasjes (cysten) op de eierstokken.
In de eerste helft van de menstruatiecyclus ontwikkelen zich enkele ei-blaasjes (follikels) in de eierstokken en waarvan er normaliter één knapt, dit noemen we de eisprong (ovulatie).
Bij PCOS worden meerdere follikels gevormd, maar deze groeien en knappen niet goed waardoor de eisprong uitblijft. Hierdoor is er minder vaak of soms geen menstruatie, wat een effect heeft op de vruchtbaarheid. Langere tijd niet menstrueren en/of minder vaak dan 8x per jaar menstrueren en niet zwanger kunnen worden kan duiden op PCOS, 5-10% van de vrouwen heeft last van PCOS.

Teveel oestrogeen
Bij PCOS is er meestal sprake van een teveel aan oestrogeen. Bij oestrogeendominantie zien we een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron. Er is dan, in verhouding, te veel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron.
Vanuit de reguliere geneeskunde is de anticonceptiepil het antwoord, echter is dit een symptoom bestrijdende oplossing, want je kunt hier zelf ook veel aan doen. Lees er meer over in mijn blog over dit onderwerp op mijn website.

Denk aan voeding/afvallen, vermijden van hormoonverstorende stoffen zoals xeno-oestrogenen (oa weekmakers in plastic, zoals plastic wegwerpflesjes van bijvoorbeeld water of frisdranken, maar ook sommige theebuiltjes. Zie het document Health Hacks voor meer informatie), vermijden van fyto-oestrogenen (o.a. soja), verminderen van stress, sporten, toepassen van veel koolsoorten in je maaltijden (niet alleen bij diner maar ook bij je lunch bv door een smoothie, zoals boerenkool en broccoli), het minderen van koffie; het enzym dat nodig is om koffie af te breken heb je ook nodig om oestrogeen af te breken.

Verhoogd testosteron
Soms zien we ook een verhoogd testosterongehalte. Testosteron is een hormoon dat mannelijke eigenschappen versterkt en wordt in de eierstokken en bijnieren gemaakt.
Je kunt je testosteron niveau verlagen door het minderen van soja(producten), niet-biologisch vlees, transvetten (in veel kant-en-klaar producten) en alcohol.

Insulineresistentie
Ook zien we bij PCOS een insulineresistentie, door verhoogde insulinewaarden is er een verminderde gevoeligheid van de insulinereceptoren, waardoor bloedsuikerpieken en er blijft meer vet in de cel aanwezig.
Ook is het de voorloper van diabetes type 2 (te veel suiker eten is de belangrijkste oorzaak van PCOS). Klinkt zwaar he?
Maar weet ook dat het zeker níét altijd alleen maar voorkomt bij overgewicht of een slecht eetpatroon. Heel vaak is stress de boosdoener.

Want stress en de bijnieren zijn betrokken bij elkaar, stress heeft altijd voorrang op de andere hormoonsystemen. Ook bij geslachtshormonen, dan krijgen ze minder prioriteit wat resulteert in een hormonale disbalans.

Hormoonverstorende stoffen
Hormoonverstorende stoffen of toxines werken zeker ook niet mee. De lever moet het allemaal afbreken en als je simpelweg te veel binnenkrijgt, raakt de lever overbelast en kan het de lichaamseigen hormonen niet meer afbreken. Denk ook aan medicijnen en dan ook aan de pil…
In mijn eerdere blog ‘Hormonen en microplastics’ kun je nog meer hierover lezen.

Zelf doen?
Wat kun je doen naast een gezond eetpatroon met voldoende water drinken, goed slapen, hormoonverstorende stoffen vermijden en stressreductie?
Het supplement Femme kan helpen om de vrouwelijke hormonen meer in balans te krijgen, zo helpt saffraan bij emoties in balans, maca bij energie en stress, shatavari bij de menstruatiecyclus en vitex agnus cactus bij de hormoonhuishouding.

Uiteraard is dit onderwerp veel te groot om nu volledig te vertellen, wil je er meer informatie over en kijken of er factoren zoals een oestrogeendominantie of insulineresistentie bij jou spelen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Minder acne door omega-3?

Onderzoek heeft inmiddels laten zien dat dit echt zo is. Uiteraard speelt alle voeding een belangrijke rol, zo heeft ook een recent onderzoek (gecontroleerde studie) laten zien dat dierlijke zuivel een trigger kan zijn. Maar ook genoeg water drinken en het vermijden van stress zijn belangrijk.
Acne komt het meest voor tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar, vaak in het gezicht, soms rug, schouders of borst.

Er zijn een paar redenen waarom deze vetzuren je kunnen helpen bij je acne;
– De EPA uit de vetzuren worden omgezet in antibacteriële stoffen, zo werkt het ontstekingsremmend en helpt het om bacteriën uit de huid te verwijderen
– Je hormonen worden beter gereguleerd. Zo is testosteron verantwoordelijk voor de talgproductie in je huid, minder talg is minder acne.

Bijna iedereen heeft een tekort aan omega-3 en een overschot aan omega-6.
Omega 6 zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie en katoenzaadolie. Dit zit in bijna alle kant- en klaar producten zoals koeken, snoep, chips, sauzen en soepen.
Omega-3 zit oa in noten, zeewier, vette vis en zaden. Omega-3 is dus ontstekingsremmend en omega-6 is ontstekingsbevorderend….
En doordat omega-3 en omega-6 niet in verhouding staan kunnen we hier last van krijgen.
In de oertijd was de verhouding nog 1:1, vandaag zien we vaak 1:16 (onderzoek Science Direct).

Hou je niet van vis of ga je voor zekerheid of gemak? Dan kun je ook nog kiezen voor een visolie supplement Vitakruid.
Denk aan:
Visolie Forte
Visolie 400 TG met D3 (echt een aanrader deze nieuwe variant!!)
Vegan Omega-3 Algenolie

Met code marlon10 krijg je korting bij het afrekenen op www.vitakruid.nl

Collageen

Collageen zit in onze huid, maar het zit ook in ons bindweefsel, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen en botten.

Juist voor de huid vinden we het zo fijn, want het maakt de huid rustig, vol, glowy en elastisch. Ook je haar en nagels groeien er beter door en de wallen onder je ogen lijken minder diep.
Vanaf ons 25e jaar neemt onze collageenproductie helaas structureel af… En we kunnen het bijna niet uit onze voeding halen. Hierdoor wordt de elasticiteit van de huid minder en ontstaan er fijne lijntjes en rimpels, haar dat minder goed en vol groeit, maar ook nagels die broos en niet sterk meer zijn.

Maar je kunt hier gelukkig wat aan doen, door dagelijks collageenpoeder te nemen. Door je koffie (die er heerlijk romig van wordt), door je smoothie of havermout, of gewoon in een glas water. Zo kun je veroudering van de huid vertragen en verminderen.

Maar het doet meer, want collageen geeft ook ondersteuning bij acne, couperose, rosacea, eczeem, haaruitval, nagelproblemen, stijve spieren en gewrichten, artrose en osteoporose. Ook gevoelige darmen (slijmvliezen darmwand) zijn er er erg blij mee, maakt het rustiger.
Het poeder is smaakloos en lost eenvoudig op in zowel koud als warm, je hoeft dus niet bang te zijn voor klontjes.

Collageen Solugel poeder van Vitakruid zit in een pot van 250 gram. Het kost 22,90. Met de code marlon10 kun je er nog korting op krijgen als je op de site van Vitakruid besteld. Maar je kunt natuurlijk ook altijd bij mij een pot ophalen (ook met korting).

Het collageen komt uit vis en rund. Er zijn verschillende typen collageen, het type collageen voor dit product bestaat uit collageen type I, omdat het lichaam hier voor 90% uit bestaat. Collageen Solugel poeder zelf bestaat maar liefst uit 99% puur collageen, doordat er geen onnodige toevoegingen inzitten. De toegevoegde vitamine C (50mg) draagt bij aan de vorming van collageen. De toegevoegde vitamine D3 (5 mcg) zorgt voor sterke botten. Gebruik is voor iedereen veilig, ook als je zwanger bent.

Wil je liever geen dierlijke producten? Binnenkort komt er ook een vegan variant!

Thee die voor je wérkt

Welke theesoorten zijn lekker en werken ook nog eens goed voor je gezondheid?
Probeer de volgende theesoorten maar eens uit!

Saliethee ontspant. Het is fijn voor als je druk in je hoofd bent. De antioxidanten zorgen voor een ondersteunende werking voor je lever, je detoxorgaan. Het zorgt ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel en verlaging van je cholesterolgehalte. Ook fijn voor de luchtwegen, als je verkouden bent, hoesten en keelpijn je slaapt er goed van.

Dennennaaldenthee is een vitamine C-bommetje, er zit zelfs meer vitamine C in dan in een citroen, vroeger werd het ingezet tegen scheurbuik. Deze thee helpt bij verkoudheid, hoesten, heesheid, luchtweginfecties, vermoeidheid, blaasontsteking, spierpijn, gewrichtspijn, jicht en reuma.

Brandnetelthee is goed voor je darmflora. Het helpt bij darm- en maagklachten, diarree, obstipatie, vermoeidheid, misselijkheid en menstruatiepijn. Het is goed voor de onrustige huid vanwege de ontgiftende werking, goed voor de nieren en het heeft een vocht afdrijvende werking.
Ook ingezet bij allergieën, diabetes, artrose, vergrote prostaat, bloedsuiker- en bloeddrukproblemen en tot slot werkt het testosteron verhogend.

Zuur-base of zuurbalans thee, om je zuur base evenwicht te herstellen (gemeten in een EMB-bloedtest). Veel Westerse ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, reuma, artrose, spataders, kanker en veel slaapproblemen staan in relatie met een zuur-base balans.
Ook klachten zoals vermoeidheid, gewichtstoename, huidproblemen, haaruitval, allergieën, astma, laag libido, depressiviteit, spierkrampen, obstipatie, concentratieproblemen en een verlaagd immuunsysteem staan hiermee in verband.
Voeding en drinken (suiker!), stress en medicatie hebben hier invloed op, want een te zuur lichaam veroorzaakt een tekort aan diverse mineralen, zoals magnesium, een erg belangrijk mineraal die in meer dan 300 lichaamsprocessen betrokken is. En tot slot zijn zure afvalstoffen, veroorzaakt door stofwisselingsprocessen, een voedingsbron voor bacteriën en schimmels.

Fijne theemerken zijn Jacob Hooy en Alka.