Je weet niet waarom, maar vaak na het eten voelt je buik opgezet en soms zelfs pijnlijk. Het is lastig om precies te achterhalen waar het nou door komt?
Herken je dit? Probeer dan eens deze tips toe te passen.

– Beperk geraffineerde suikers, deze voeden de slechte bacteriën en zal je goede darmflora verstoren.

– Eet voldoende vezels om de darmen te blijven prikkelen, denk aan appels, bananen, pruimen, erwten, broccoli, peulvruchten, quinoa, havermout en spelt.

– Eet rustig en kauw vaker op een hap, zo zit je niet alleen sneller vol (het verzadigingshormoon leptine komt vrij na ongeveer 20 minuten), maar komt er ook meer speeksel vrij die helpt om je gebit te beschermen.
Wanneer je niet goed kauwt komen er te grote brokjes voedingsstoffen in de darm terecht die vervolgens niet goed als voedingsstoffen op te nemen zijn. Dit kost je lichaam meer energie om te verwerken wat weer kan leiden tot vervelende darmproblemen zoals buikpijn, een opgezette buik, winderigheid en diarree.

– Drink voldoende water, wanneer je dat niet doet dan kunnen de gifstoffen niet goed wegkomen uit je lichaam. Probeer 1,5 liter per dag te halen, koffie en thee met theïne niet meegerekend, die laten je nieren juist sneller werken. Tip? Drink een half uur voor elke maaltijd en een half uur na elke maaltijd een glas water.

– Beweeg. Door te bewegen stimuleer je de darmwerking. De bloedtoevoer en circulatie worden ook verbeterd waardoor de spijsvertering beter gaat. Tip? Ga een half uur na het eten een blokje om.

– Zet een paar keer per jaar een antibioticum kuurtje in om weer goede stammen toe te voegen.

– Probeer voeding te vermijden waar je intolerant voor bent, dit kun je meten met een EMB-bloedtest, zie www.marlonhaandrikman.nl voor meer informatie. 🤍