Een wondertje van Moeder Natuur! Het is een natuurlijk, goedkoop en veelzijdig middel, het werkt tegen schimmels, bacterien en virussen.

Ook verzacht het keelpijn (meng een eetlepel appelazijn met lauw water en wat honing), reinigt het je lichaam in het algemeen, geeft vermindering bij kalknagels, vermindering bij acne en verlaging van het cholesterolgehalte.
Klinkt al goed hè dit eeuwenoude middeltje, want het gebruik gaat zelfs terug tot 5000 voor Chr.

Maar wat is appelazijn nou precies? Appelazijn wordt uiteraard gemaakt van appels, deze worden eerst geperst tot sap, daaraan worden bacteriën en gist gevoegd en zo begint het fermentatieproces.
De suikers worden daardoor omgezet in alcohol en door een tweede fermentatieproces wordt de alcohol weer omgezet in azijn, oftewel appelazijn.

Het bevat veel vitaminen zoals A, B1, B2, B6, C en E en de mineralen ijzer en calcium. Oftewel een heel mooi natuurlijk product zonder chemische toevoegingen.

Het rijtje met voordelen gaat eigenlijk nog veel verder door, zo zijn er bijvoorbeeld studies te vinden die laten zien dat appelazijn kan helpen bij reumatische klachten vanwege de ontstekingsremmende werking. Ook zou het kunnen helpen bij een hoge bloeddruk.

En waar appelazijn ook sterk in is, is ondersteunen bij afvallen! In veel afslankproducten zit appelazijn, het onderdrukt namelijk het hongergevoel en zorgt ervoor dat het lichaam minder vetten opneemt.
Neem 30 minuten voor het eten een glas water met een scheutje appelazijn, dit versnelt de spijsvertering van koolhydraten en vetten, zodat afvalstoffen sneller worden afgebroken en voedingsstoffen eerder worden opgenomen door het lichaam.
Door de invloed op de bloedsuikerspiegel, ervaar je minder trek in zoet en het hongergevoel blijft langer weg.

Ook kun je appelazijn goed inzetten als je wilt detoxen. Sommige voedingsstoffen blijven soms wat achter in onze darmen, appelazijn helpt om dit los te maken. Sterker nog, in het begin kan appelazijn wat laxerend werken door de ontgiftende werking. Maar na een tijdje ontstaat er meer energie!

Tot slot, appelazijn is verkrijgbaar in een heldere en troebele variant. De voorkeur heeft de troebele variant, want deze is onbewerkt, het meest puur en daardoor de sterkste werking.
Een fles kost gemiddeld slechts 1-3 euro en in de meeste drogisterijen en supermarkten te koop, zelfs de biologische variant, voordeel is dat er dan alleen biologische appels zijn gebruikt, waardoor minder (schadelijke) bestrijdingsmiddelen en dus een puurder en mooier product.

Succes!