Zo eet je meer groente
Heb jij ook het idee dat je te weinig groente en fruit eet en wil je dit wel graag verbeteren maar lukt dat gewoon niet zo goed? Dan zijn deze tips wat voor jou.

Weet dat nog geen 20% van de Nederlanders voldoende groente en fruit eet. En dat is best zonde, want dan mis je veel waardevolle stoffen om je lichaam goed te voeden.

De voordelen zijn groot, denk aan;
– Gezondere darmen en minder stoelgangproblemen
– Lagere bloeddruk
– Betere weerstand
– Minder kans op overgewicht
– Minder kans op hart- en vaatziekten
– Minder kans op kanker
– Stralende huid

Het liefst ga je elke dag voor 500 gram groente en 2 tot 3 stuks fruit, dit lijkt veel, maar weet dat 7 snoeptomaatjes al gauw 100 gram groenten is!
En met de volgende tips gaat het vast lukken.

1. Vul je ontbijt aan met fruit, zoals blauw bessen of plakjes banaan over je havermout.
2. Of maak banaan-havermout pannenkoekjes met wat kaneel voor de zoete smaak.
3. Vul je lunch aan met groente, wat stukken komkommer, paprika of tomaatjes.
4. Lunchen met een smoothie is heel handig, hier kun je veel groente in kwijt die je al in huis hebt, met wat fruit. Het beste kun je dit van een bord lepelen, zo worden de enzymen in je mond actiever en dat is weer fijner voor de vertering.
5. Maak een lekkere groenteomelet of een salade.
6. Wil je liever lunchen met een cracker of een speltboterham? Smeer er dan wat groentespread op. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of zelf maken, veel makkelijker dan je denkt en zo lekker!
7. Versier je beleg met kiemgroenten, dat is echt super gezond, want uit 1 kiempje ontstaat de hele groente, hier begint het allemaal zeg maar.
8. Kies als snack voor fruit of wat groenten zoals worteltjes, tomaatjes, mini komkommertjes, paprika-reepjes en radijsjes. Eet er meteen wat noten bij, door de vetten uit de noten worden de in vet oplosbare vitaminen A, D E, en K beter opgenomen.
9. Maak op zondag een grote pan met groentesoep, ideaal voor de lunch. Liefst elke week een andere, van elke groente kun je een soep maken! Beetje bouillon erbij (liefst een natuurlijke variant en zonder gist zoals van Natur Companie of Your Nature), even pureren en klaar. Denk ook aan vergeten groenten zoals pastinaak en snijbiet, elke groente is uniek qua samenstelling en daarmee ook de vitaminen en mineralen.
10. Zin in frietjes? Maak ze zelf van aardappel, bataat, pompoen of pastinaak. Of koop ze in de supermarkt in de versafdeling.
11. Maak je een pasta, kies dan voor een groentepasta van bijvoorbeeld courgette of wortel, met een spiraalsnijder is het in een handomdraai klaar. Even kort koken en klaar. Tip: maak alvast wat extra, is de volgende dag lekker bij de lunch als rauwkost.
12. Of kies je voor nasi? Halveer dan de helft van de rijst en vul dit aan met broccoli en/of bloemkoolrijst.
13. Zin in pizza? Maak de bodem zelf van bloemkool (is heel simpel) en wil je dit niet, er zijn ook bodems te koop waar al groente in zit.
14. Of toch pannenkoeken? Deze zijn ideaal om groenten in te verstoppen. Denk aan spinazie en maak felgroene (Popeye) pannenkoeken of gebruik courgette, dat zien de kinderen niet 
15. Pannenkoeken over? Ook lekker als lunch, beleg dan met wat geroerbakte groenten. Tip; lekker met wat gerookte zalm snippers.
16. Groente quiche, ook makkelijk en handig om veel groenten in te verwerken, ook de volgende dag koud lekker.
17. Traybake! Zó makkelijk en snel klaar. Snij alle groenten in grove stukken, zoals ui, zoete aardappel, paprika, tomaat, koolraap, broccoli (deze wel 15 min later toevoegen), hussel ze in een grote kom met olijfolie en 2 eetlepels kruiden zoals Raz El Hanout, leg het op een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten op 200 graden.
18. De leftovers van de traybake kun je de volgende dag ideaal gebruiken als lunch. Ook lekker met een beetje feta erdoor en wat verse kruiden.
19. De zomer komt eraan, ijsjes tijd! Door de ijsjes zelf te maken kun je makkelijk fruit kwijt, gepureerd of met stukjes.
20. Met een BBQ eten we snel veel stokbrood met saus, maak een lekkere zomersalade en zet deze vanaf het begin op tafel en het stokbrood pas daarna.