Waarom hoor je zoveel mensen over magnesium? Waarom is nou juist dit mineraal zo belangrijk?
Dat komt omdat heel veel mensen een tekort hebben door met name stress en toxische belasting, denk aan microplastics, luchtvervuiling, E-nummers, bestrijdingsmiddelen etc.
Ongeveer de helft van alle magnesium in het lichaam wordt gevonden in de cellen van weefsels en organen. De andere helft bevindt zich samen met calcium en fosfor in de botten.
Slechts 1% zit in het bloed en dat is nou net de reden waardoor vaak een magnesiumtekort niet wordt opgemerkt in (reguliere) bloedtesten.
En als je weet dat magnesium in meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam betrokken is, dan heb je meteen je antwoord op waarom je het zo nodig hebt en waarom zoveel mensen er een tekort aan hebben.

Enkele van deze taken zijn:
– Normale spier- en zenuwfunctie onderhouden
– Het hartritme stabiel houden
– Een gezond immuunsysteem ondersteunen
– Botten sterk houden
– Reguleren van bloedsuikerspiegel
– Het energiemetabolisme en de eiwitsynthese ondersteunen

Tekort?
Vanwege de grote betrokkenheid bij zoveel processen is de lijst met symptomen dan ook heel erg groot, denk aan slaapproblemen, hoofdpijn en migraine, zenuwachtigheid, verwarring, te snelle hartslag, spierkrampen, prikkelbaarheid, depressie, neerslachtigheid en stemmingswisselingen.

Waar zit magnesium in?
Magnesium zit van nature in groentesoorten zoals broccoli, spinazie en bieslook, maar ook in diverse zaden zoals sesamzaadjes, pompoenpitten en noten zoals paranoten, amandelen en pijnboompitten. Ook bevat cacao magnesium.

Opneembaarheid
Er zijn veel soorten die te verdelen zijn in goed opneembare vormen en minder goed opneembare vormen:

Hoge biologische beschikbaarheid (goed opneembaar)
– Magnesium malaat
– Magnesium tauraat
– Magnesium bisglycinaat
– Magnesium citraat
– Magnesium gluconaat
– Magnesium lactaat

Lage biologische beschikbaarheid (minder goed opneembaar)
– Magnesium oxide
– Magnesium chloride
– Magnesium hydroxide
– Magnesium sulfaat

Magnesium soorten, welke is waarvoor geschikt?
Er zijn dus veel magnesium soorten te koop, maar welke zet je nou waarvoor in? Want elke vorm heeft een ander doel. De magnesium in alle verbindingen is hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden verschilt, bijvoorbeeld magnesium malaat.
Ook is het zo dat magnesium uit een supplement beter opneembaar dan magnesium uit voedingsmiddelen, dat komt omdat magnesium in voeding gebonden is aan allerlei stoffen waardoor onze spijsvertering flink veel moeite moet doen om magnesium op te nemen.

Malaat
Energie, spierontspanning, restless leggs, slaap, geestelijk welzijn, gezonde nagels, spijsvertering, immuunsysteem, stress en vermoeidheid.

Tauraat
Gemoedstoestand, geheugen, concentratie, leerprestatie, menstruatieklachten, hoofdpijn en migraine, hormonen, slapen, hart(ritme), spier- en zenuwwerking, ogen, bloeddruk, cholesterol, immuunsysteem, stress en vermoeidheid.

Bisglycinaat
Slapen (geeft hersenrust), geheugen, concentratie, leerprestaties, geestelijke balans, mentale rust en hersenrust, herstellen na groei, inspanning of operaties.

Citraat
Werkt vooral goed voor de spieren, geeft spierontspanning en meer energie.

Weet je alsnog niet welke?
Dan is wellicht de Magnesium 200 Complex van Vitakruid wat voor je. Hier zit namelijk meerdere soorten magnesium in, zoals malaat, tauraat, bisglycinaat en ook citraat (goed voor spierfunctie) in plus nog vitamine B6 (in de goed opneembare vorm) in, deze zorgt voor een verbeterde opname van de magnesium soorten.

Of kom voor een bloedtest, dan weet je precies welke voor jou de beste variant is!

In de zomer is dit ook een heel fijn product. Klotsende oksels, liters water drinken en je korte broek weer uit de mottenballen bij zomers temperaturen. Maar waarom is magnesium nu precies zo belangrijk in dit – voor Nederlandse begrippen – tropische klimaat?
Door te zweten doet je lichaam z’n uiterste best om de temperatuur te reguleren en constant te houden. Hierbij verlies je vocht en allerlei mineralen. Zo ook het bijzondere element magnesium, deze stof is namelijk goed voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen en de leerprestatie. Maar naast het mentale helpt het mineraal ook bij vermoeidheid en de spierwerking.

Dus voor een eerstvolgende stranddag? Handdoek, zonnebrand, zwembroek, zonnebril, flesje water en uiteraard magnesium mee!

Met kortingscode marlon10 kun je supplementen bestellen met korting, scheelt toch weer! 🙂