De herfst en de winter zijn in aantocht en de kaarsjes gaan weer aan, gezellig! Maar ook zijn we ook vatbaarder voor virussen en infecties. Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Ik geef je mijn tips om je weerstand te boosten!

– Probeer dagelijks te wandelen of te sporten om je bloed en je lymfe weer te laten stromen. Afvalstoffen worden zo door ons lymfesysteem afgevoerd. Zonder beweging werkt dit systeem niet goed.

– Zorg voor voldoende vitamine D nu we het niet uit de zon kunnen halen. Het zit in makreel, ei, zuivel en supplementen.
Of ga als het mogelijk is lekker in het herfstzonnetje zitten, met een warme jas aan en zelfgemaakte warme chocolademelk van rauwe cacao. Dit is lekker verwarmend en zit vol goede antioxidanten.
Hoe je deze heerlijke chocolademelk maakt?
Neem een lekkere plantaardige melk naar keuze, verwarm deze in een pannetje, maak een papje in een mok van:
– 1 el rauwe cacao poeder
– 1 tl maca (goed voor hormoonbalans!)
– 1/2 tl kaneel (veel antioxidanten)
– snufje Five Spices kruiden (om extra te verwarmen en geeft een pitje)
Giet vervolgens de melk erop en roeren en je hebt de lekkerste chocolademelk ever. Puur natuur en zonder toevoegingen, die ook nog eens wat doet voor je lijf.

– Voer de vitaminen verder op door meer fruit te eten (tip: varieer er ook mee, in dit seizoen is kaki fruit een aanrader) en probeer ook meer groenten te eten. Denk aan het verrijken van je lunch met een handje snoeptomaatjes is al gauw 100 gr groente!). Of maak een soep, deze maak ik vaak op zondag zodat ik begin van de week er ook nog van kan eten. Heel handig want zo krijg je extra veel groente binnen en het is verwarmend. Probeer elke week een andere te maken. Of bak havermoutpannenkoekjes (havermout, bananen en kaneel) met als topping gebakken blauwe bessen. door het verhitten worden de antioxidanten verdubbeld, lekker én super gezond!

– Verminder stress, een echte aanslag op je immuunsysteem. Stress heeft een functie, maar dit wil je niet te lang. Het verbruikt dan je energiereserves. Hoe hoger de stress, hoe lager de uitscheiding van gifstoffen en hoe lager de weerstand.

– Voldoende water drinken is nog zo’n open deur, maar ook zó essentieel en belangrijk. Je lichaam heeft veel water nodig. Heb bv je geen goede stoelgang? Meestal ligt het probleem in te weinig water drinken. Je lijf wil graag minimaal 6 grote glazen water (of kruidenthee) per dag.

– Slaap; niet voor niets het beste en goedkoopste medicijn. Overdag verouderen we door alle vrije radicalen en in de nacht herstel en verjong je.
Ook worden afvalstoffen afgevoerd, je lever (= je detoxorgaan) gaat ontgiften en je onderbewust zijn wordt verwerkt. Wist je dat de verzadigings- en hongerhormonen alléén goed functioneren bij een goede nachtrust van gemiddeld 8 uur?
En tot slot een interessant weetje; een tekort aan slaap verstoort het hormoon insuline, wanneer dit hormoon uit balans is heb je meer trek….