Voedingsetiketten lezen is vaak een hele opgave door woorden die je soms niet eens uit kunt spreken… Maar ook de misleidende claims als 0% vet, vezelrijk en suikervrij zien we op heel veel verpakkingen staan. Wat is goed?
Maar gelukkig is het veel eenvoudiger dan je wellicht denkt en dit stappenplan helpt je daar handig bij. Want juist het lezen van etiketten kan een stap zijn om betere keuzes te maken.

Stap 1
De ingrediëntenlijst laat zien welke ingrediënten in het product zitten. Maar wist je ook dat het eerstgenoemde ingrediënt er het meest in zit?
De fabrikanten zijn verplicht om de ingrediënten te rangschikken op de hoeveelheid waarin ze voorkomen in het product.
Zo kom je er bv achter dat je favoriete guacamole saus niet eens avocado bevat (ja echt waar)!

Stap 2
Kijk naar de lengte van de ingrediëntenlijst. Hoe meer ingrediënten, hoe minder puur het product is. Klinkt simpel, maar we gaan er snel aan voorbij omdat het bijna normaal lijkt…
Hoe korter de lijst, hoe slimmer de keuze.

Stap 3
Veel ingrediënten zijn moeilijk uit te spreken omdat het vaak chemische samenstellingen zijn die in een laboratorium zijn gemaakt. Vaak zijn deze onuitspreekbare ingrediënten toevoegingen om het product langer houdbaar te houden, om het te laten glanzen, om het een mooi kleurtje te geven (bv bruinbrood, wat vaak wit brood is, maar gekleurd met E-nummers om het er lekker en gezonder uit te laten zien).
Hoe langer de lijst, hoe meer je je misschien af zou mogen vragen of het wel een geschikt product is.

Stap 4
Vergelijk producten uit hetzelfde schap. De voedingswaardentabel geeft weer hoeveel energie het product levert. En ook de hoeveelheid kilocalorieën, eiwitten, (verzadigde) vetten, koolhydraten, suikers en zout een product bevat.
Het wordt weergegeven per 100 gram of 100 ml, maar ook per portie. Kijk altijd naar de 100 gram of 100 ml, omdat je anders geen goede vergelijking kunt maken met een ander product. Zo kun je bv zien hoeveel suiker er in het ene merk pastasaus zit in vergelijking met een ander merk.

Stap 5
Wanneer je een product ziet zonder suiker, denk je goed bezig te zijn, maar wist je dat er meer dan 100 schuilnamen zijn voor suiker? Zoals sacharose (tafelsuiker), lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker), glucose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker), vruchtensap concentraat, etc.

Stap 6
Kijk uit met misleidende voedingsclaims. Fabrikanten mogen zelf kiezen wat ze op de verpakking zetten, al mag dat niet misleidend zijn. De marketingbureaus zijn daar heel slim in en zo komt een verleidende claim alsnog op de verpakking.

Je ziet weleens light of suikerarm op een verpakking staan, dit kan misleidend zijn omdat het kan betekenen dat er minder suikers in zitten met een vergelijkbaar product. Heb je dus niets aan!
Of het is gezoet met zoetstof ipv suiker en ook dat wil je liever niet. Maar dat is weer een ander onderwerp waar ik nog een keer over zal schrijven.

Zo kan er op een energybar staan dat energie geeft, maar uiteindelijk weten we allemaal wel dat eigenlijk niet zo is, of maar heel kortstondig werkt.
Een banaan is dan misschien net niet helemaal waar je zin aan had, maar levert je wel de juiste energie!

Succes!