Járen was ik hier zoet mee, soms al vanaf februari en dan tot en met oktober. Zo vaak niezen en dan nog de waterige kriebelogen, kriebel in de neus en dan nog die vermoeidheid.
Want alles aan de hooikoorts is vermoeiend!
Na een dag heb je vaak geen energie meer over en wil je alleen nog maar douchen en slapen.
Dit was dan ook de start van mijn zoektocht, want ik het ziekenhuis kwam ik niet verder en ik wilde mij daar niet bij neerleggen en dat is maar goed ook! Want ik ben er inmiddels al een paar jaar vanaf en dat gun ik jou ook.

Maar hoe zul je je vragen, want je hebt vast al van alles geprobeerd. Wellicht zit er tussen mijn tips toch nog iets wat je nog niet geprobeerd hebt en het zal maar net dát zijn wat helpt of verlicht.

Wat is hooikoorts nou eigenlijk? Bij hooikoorts, of allergische rinitis, ontstaat er een allergische reactie doordat je immuunsysteem reageert op ‘de vijand’, in dit geval pollen, oftewel allergenen.
Fijn dat je immuunsysteem zo goed werkt, maar dit hoeft niet, want een polletje is geen echte vijand.
Je lichaam staat ineens ‘aan’ doordat je immuunsysteem histamine laat aanmaken. Je slijmvliezen van je ogen en neus worden actief, gaan opzwellen en ze produceren extra slijm.
Nu zit histamine ook van nature in voeding. En daarmee maken we het onszelf, zonder dat we dat weten, éxtra lastig. Want histamine uit voeding kan de hooikoorts verergeren, want er is immers nog meer histamine, dus je systeem gaat nog meer áán.

Eén opgerakeld cliché, maar echt belangrijk is; stress. Want met stress gaat je immuunsysteem ook weer ‘aan’ en ook dit kost weer energie. Het is vaak heel moeilijk om stressreductie toe te passen, maar erg belangrijk voor de hooikoorts. Uiteraard niet alleen voor hooikoorts, voor alles, je hele systeem! Wat ontspant jou nou écht? Ga daarvoor!
Ook wil een blokje om na het eten goed werken, al is het maar 10 minuten, je lijf gaat in de ontspanning en het werkt meteen als een massage voor je darmen. Strand dichtbij? Daar waaien de pollen letterlijk van je af!
Ook het gebruik van antibiotica wil nog weleens nadelig werken voor hooikoorts en sommige medicijnen doen dit ook.

Om histamine af te breken heeft je lichaam het enzym DAO nodig, maar helaas hebben we dit stofje soms niet genoeg of helemaal niet. Sommige testen, zoals de EMB-test kan jouw histamine belasting meten.

Wat kun je doen?
| Zorg voor voldoende vitamine C, uit fruit of uit supplementen, want C remt de productie van histamine.
| En zet af en toe een kuurtje Ribes Nigrum in, dit is een sterke antioxidant door oa de toegevoegde vitamine C, waardoor je lever en je lymfe beter kunnen ontgiften en je immuunsysteem krijgt een boost.
| Zorg voor voldoende vetten en dan je omega-3, deze heeft een ontstekingsremmende werking.
| Voeg bijenpollen toe aan je maaltijd, er zit quercitine (zit ook oa in appel en broccoli) in, een natuurlijke histamine remmer.
| Geef je lichaam genoeg magnesium, dit mineraal is zo belangrijk, alleen al omdat het betrokken is in meer dan 300 processen in het lichaam, maar ook in de afbraak van histamine. Vitakruid heeft een fijne met B6 erin, de Magnesium 200 Complex (gebruik code marlon10 voor korting op www.vitakruid.nl, ook voor andere supplementen.)
| Gebruik een zonnebril, dit geeft je ogen wat meer rust.
| Was je haar voor het slapen gaan, maar gebruik geen sterk geurende producten. koud afdouchen is goed voor histamine afbraak.
| Zoek uit voor welke stoffen je gevoelig bent, ben je bijvoorbeeld gevoelig voor de pollen van berken, dan kun je proberen om deze bomen tijdelijk wat meer vermijden.
| Maai het gras niet zelf 🙂
| deuren en ramen zo veel mogelijk gesloten of plaats pollen-horren. Een luchtreiniger kan ook erg fijn zijn.
| Buiten gesport? Trek dan ook buiten je kleding uit om zo binnen zo min mogelijk pollen binnen te krijgen.
| Vermijd prikkende stoffen zoals haarlak, parfum, sigarettenrook, verf, chloor en ammoniak. Zelfs sterk geurende bloemen of planten kunnen soms ook een nieuwe niesaanval veroorzaken.
| Veel last van je ogen? Wrijf dan niet, hiermee maak je het erger maar leg er een nat en koud washandje op.
| Verbeter je darmflora en verbeter daarmee je immuunsysteem. Optimaliseer je darmen door het minder te belasten met tarwe (is agressief voor darmen) en zuivel van de koe. Wil je helemaal lief zijn voor je darmen ondersteun ze dan een paar keer per jaar met een probioticakuurtje. De Symflora Basis van Vitakruid is top, dan heb je meteen een prebiotica én een probiotica.
| Kies vooral voor zoveel mogelijk verse producten.
| Verminderen van histamine rijke voeding; hoe ouder, hoe histaminerijker. Denk aan:
– Gefermenteerde producten, zoals yoghurt, zuurkool, augurken, olijven, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten, zoals ketjap en sojasaus. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
– Kaas, oude kaas en vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
– Vis. Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is nog eens extra rijk aan histamine.
– Kruiden en specerijen. Pittige kruiden, vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
– Groenten en fruit. Meeste histamine zit in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
– Vlees. Varkens- en lamsvlees, wild.
– Alcohol. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
– Fastfood.
– Suikerrijke producten zoals chocolade en drop.

Je hoeft echt niet alles te laten staan, maar kies niet te veel histaminerijke producten uit op dezelfde dag.

Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die het juist tégen gaan, denk aan:
– Verse vlees- en visproducten
– Eieren
– Zaden
– Fruit zoals watermeloen, appel, granaatappel, rabarber, mango en gember.
– Groenten zoals sla, komkommer, paprika, uien, knoflook, selderij, bloemkool, broccoli en wortels zijn
– Gedroogde peulvruchten
– Plantaardige melk ipv melk van de koe, zoals amandelmelk
– Olie ipv boter, zoals olijfolie, kokosolie
– Brandnetelthee (dit is zuivert het bloed)
– En veeeel water drinken!

Hooikoorts kan echt je leven flink verstoren en dat je graag antihistaminica inneemt is bijna logisch. Maar weet dat dit ook weer erg belastend kan zijn voor je hele systeem. Leefstijlaanpassingen kunnen vaak al enorm helpen. Benieuwd of ze voor jou ook zo goed werken 