PMS
Oftwel Premenstrueel Syndroom. Je hebt het of je hebt er weleens van gehoord. Maar wat is het precies?
PMS is een verzamelnaam voor lichamelijke en vooral ook emotionele klachten vlak ná de eisprong (sommige vrouwen ervaren de klachten juist in de week ervoor).
Je oestrogeengehalte is dan het hoogst en je progesterongehalte het laagst. Natuurlijke schommelingen van het lichaam, maar vaak met veel ongemakken….

De volgende klachten worden veelal ervaren:
– vermoeidheid, tot extreem moe voelen, nergens zin in hebben, niet jezelf
– buikpijn, opgezette buik en misselijk
– gewichtstoename en veel willen eten
– vocht vasthouden en vaak moeten plassen
– migraine en hoofdpijn
– gevoelig voor licht en geluid, overgevoelig, prikkelbaar, onrustig
– rugpijn
– hartkloppingen
– concentratie laag
– slaapstoornissen
– gezwollen en pijnlijke borsten
– acne
– slechte adem
– libido laag

Wat kun je hieraan doen?
Jezelf voeden met voeding die de productie van oestrogeen verlaagt, die progesteron een boost geeft en je lever ondersteunt.

Denk aan voeding met veel zink en magnesium zoals garnalen, mosselen, zeewier, bladgroenten, peulvruchten, noten, gedroogde vijgen én rauwe cacao (maak er lekkere chocolademelk van, het recept ga je vinden bij mijn blogs).
En vergeet deze vitaminen niet; vitamine C uit fruit, bladgroenten en aardappelen. Vitamine B6 uit vlees, vis, bananen, noten en peulvruchten.

Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo rustig mogelijk te houden door voedzame maaltijden te eten met voldoende vetten, eiwitten en vezels.
Denk dan ook aan extra zaden zoals lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten voor de benodigde vetten.

Heb je sneller last van wallen onder je ogen en een opgeblazen gevoel? Dit komt omdat je lichaam meer vocht wil vasthouden. Drink daarom extra veel water. Ook krijg je vocht binnen uit fruit en groente, maak daar gebruik van. Bijvoorbeeld door vaker een groente-fruit-smoothie, met zaden erdoor voor de vetten, te maken.

Als ondersteuning zou je kunnen kiezen voor een product met een formule speciaal voor je hormoonbalans. Het supplement Femme van Vitakruid bevat vier kruiden: Saffraan, ondersteunt de emotionele balans, Maca ondersteunt het energieniveau en de normale weerstand tegen stress, Shatavari helpt bij het reguleren van de menstruatiecyclus en Vitex Agnus Castus draagt bij aan de normale hormoonhuishouding.

Belangrijk om de voeding ‘hormoonproof’ te maken (voldoende goede vetten en veel kleur op je bord). Weet: Het uitrijpen van je eicellen duurt 100 dagen. Alles wat invloed heeft op eicelkwaliteit en je cyclus (stressreductie, voeding, supplementen, kruiden) moet je dus eigenlijk ruim 100 dagen toepassen voor een optimaal resultaat. Daarom dus twee potjes opmaken. En, pak je rust. Wandel/stretch i.p.v. zware krachttraining. Ontspanning zoeken in wat echt rust geeft zonder er nieuwe hoofdprikkels van te krijgen (Netflix), zoals lezen, wandelen (zonder podcast) en knuffelen.

Tip: drink er groene thee bij (max 3 koppen per dag). Saffraan en groene thee versterken elkaars effecten, hebben een synergetische werking. Groene thee helpt onder meer door het aminozuur L-Theanine voor minder stressreacties.

Wil je graag zeker weten of je hormonen uit balans zijn, denk dan eens na over een EMB-test, deze kan hierop maar ook op vele andere vragen antwoord geven.